Suomibroilerin lyhyt historia

Broilerin tuotantoketju on syntynyt Suomeen viimeisten vuosikymmenien aikana.

1952

1952 Erkki Tiitola toi ensimmäiset siitosmunat Suomeen.

1956

Broilerin kehitystyö alkoi Saarioisilla 1956.

1959

Pienet White Rock -broileriuntuvikot saapuivat Tanskasta Suomeen.

1960

Broileriteurastus alkoi Saarioisilla 1960.

1961

Satakunnan Osuusteurastamo aloitti broilertuotannon 1961.

1967

1967 broilertuotanto ylitti miljoona kiloa ja kulutus oli noin 250g/henkilö.

1968

Kariniemelle oma teurastamo 1968.

1969

Itikassa aloitettiin broilerituotanto v. 1969.

1970

Tuotanto laajeni 1970-luvulla, rakennettiin uusia kasvattamoja jokaisen teurastamon alueelle.

1971

Tuotanto vuonna 1971 runsas 4 miljoonaa kiloa, kulutus 1,3kg/henkilö.

1971

Broileryhdistys perustettiin vuonna 1971.

1980

1980-luvulla tarjonta laajeni kokonaisesta, pakastetusta linnusta tuoretuotteisiin ja monipuolisempaan lihan paloitteluun. Broilerituotanto 11,3 milj. kiloa.

1990

90-luvun alussa tuotanto ylitti 30 miljoonaa kiloa.

1990

Mtk:n broilerijaosto perustettiin vuonna 1990.

2004

Broileritiloja 210 ja keskikoko 39 800 lintua.

2009

Loimaan Sarka-museolla juhlittiin Suomen broilerituotanto 50 vuotta -näyttelyn avajaisia.

2013

Broilerin tuotanto ja kulutus ylittivät 100 miljoonaa kiloa.

2014

Vuonna 2014 alkoi luomubroilerituotanto.

2015

Eläinten hyvinvointikorvaus ulottui siipikarjaan.

2017

Broi­le­rin tuo­tan­to ja ku­lu­tus ylit­ti­vät 120 mil­joo­naa kiloa.

2018

Suomen Siipikarjaliitto täyttää 100 vuotta 20.11.2018

 

Tutustu historiaan laajemmin

Suomen broilerituotannon historia 1959-2009 on julkaistu vuonna 2009. Teos esittelee kattavasti suomalaista broilerituotannon historiaa ja nykypäivää. Kirjaa on edelleen tilattavissa Broileryhdistyksen sihteeriltä Tiia Kuuselalta.