Mikä broileri?

Broileri on kanojen liharotu, joka kasvaa tasapainoisella ravinnolla ja hyvällä hoidolla nopeasti lihaksikkaaksi kananpojaksi. Suomessa kasvatettavat broilerit ovat risteytyksiä, ns. hybridejä, jotka risteytetään eri kanalinjoista. Siipikarjan jalostustyötä ei tehdä Suomessa, vaan tuotantopolven lintujen vanhempaispolven linnut tuodaan maahan untuvikkoina.  

Suomessa on kasvatuksessa Aviagenin Ross 308–hybridiä, Hubbardin CY–hybridiä (luomubroilerit) sekä Cobbin 500-hybridiä.

Vuosittain Suomessa teurastetaan n. 73 miljoonaa teurasbroileria, joiden keskimääräinen teuraspaino on 1,7 kiloa. Broilerin kulutus ja tuotanto on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Suomalaiset syövät jo yli 20 kiloa broilerinlihaa vuodessa.  Suomibroilerin tunnistaa Hyvää Suomesta -merkistä.

Broilerin tuotanto ja kulutus

Kalkkunan tuotanto ja kulutus

Broilerin osuus lihan kulutuksesta