Suomibroilerin lyhyt historia
Broilerin tuotantoketju on syntynyt Suomeen viimeisten vuosikymmenien aikana.
1952 Erkki Tiitola toi ensimmäiset siitosmunat Suomeen. Broilerin kehitystyö alkoi Saarioisilla 1956. Pienet White Rock -broileriuntuvikot saapuivat Tanskasta Suomeen. Broileriteurastus alkoi Saarioisilla 1960. Satakunnan Osuusteurastamo aloitti broilertuotannon 1961. 1967 broilertuotanto ylitti miljoona kiloa ja kulutus oli noin 250g/henkilö. Kariniemelle oma teurastamo 1968. Itikassa aloitettiin broilerituotanto v. 1969. Tuotanto laajeni 1970-luvulla, rakennettiin uusia kasvattamoja jokaisen teurastamon alueelle.
Tuotanto vuonna 1971 runsas 4 miljoonaa kiloa, kulutus 1,3kg/henkilö.
Broileryhdistys perustettiin vuonna 1971. 1980-luvulla tarjonta laajeni kokonaisesta, pakastetusta linnusta tuoretuotteisiin ja monipuolisempaan lihan paloitteluun. Broilerituotanto 11,3 milj. kiloa. 90-luvun alussa tuotanto ylitti 30 miljoonaa kiloa. Mtk:n broilerijaosto perustettiin vuonna 1990. Broileritiloja 210 ja keskikoko 39 800 lintua. Loimaan Sarka-museolla juhlittiin Suomen broilerituotanto 50 vuotta -näyttelyn avajaisia. Broilerin tuotanto ja kulutus ylittivät 100 miljoonaa kiloa. Vuonna 2014 alkoi luomubroilerituotanto. Eläinten hyvinvointikorvaus ulottui siipikarjaan. Broilerin tuotanto ja kulutus ylittivät 120 miljoonaa kiloa. Suomen Siipikarjaliitto täyttää 100 vuotta 20.11.2018 Broilerin kulutus ylitti 140 milj. kg Suomen Broileryhdistyksen perustamisesta tuli 50 vuotta 17.3.
Tutustu historiaan laajemmin
Suomen broilerituotannon historia 1959-2009 on julkaistu vuonna 2009. Teos esittelee kattavasti suomalaista broilerituotannon historiaa ja nykypäivää. Kirjaa on edelleen tilattavissa Broileryhdistyksestä. Ota yhteyttä broileryhdistys@siipi.net tai 044 730 7700.