Suomibroilerin lyhyt historia

Broilerin tuotantoketju on syntynyt Suomeen viimeisten vuosikymmenien aikana.

1952

1952 Erkki Tiitola toi ensimmäiset siitosmunat Suomeen.

1956

Broilerin kehitystyö alkoi Saarioisilla 1956.

1959

Pienet White Rock -broileriuntuvikot saapuivat Tanskasta Suomeen.

1960

Broileriteurastus alkoi Saarioisilla 1960.

1961

Satakunnan Osuusteurastamo aloitti broilertuotannon 1961.

1967

1967 broilertuotanto ylitti miljoona kiloa ja kulutus oli noin 250g/henkilö.

1968

Kariniemelle oma teurastamo 1968.

1969

Itikassa aloitettiin broilerituotanto v. 1969.

1970

Tuotanto laajeni 1970-luvulla, rakennettiin uusia kasvattamoja jokaisen teurastamon alueelle.

1971

Tuotanto vuonna 1971 runsas 4 miljoonaa kiloa, kulutus 1,3kg/henkilö.

1971

Broileryhdistys perustettiin vuonna 1971.

1980

1980-luvulla tarjonta laajeni kokonaisesta, pakastetusta linnusta tuoretuotteisiin ja monipuolisempaan lihan paloitteluun. Broilerituotanto 11,3 milj. kiloa.

1990

90-luvun alussa tuotanto ylitti 30 miljoonaa kiloa.

1990

Mtk:n broilerijaosto perustettiin vuonna 1990.

2004

Broileritiloja 210 ja keskikoko 39 800 lintua.

2009

Loimaan Sarka-museolla juhlittiin Suomen broilerituotanto 50 vuotta -näyttelyn avajaisia.

2013

Broilerin tuotanto ja kulutus ylittivät 100 miljoonaa kiloa.

2014

Vuonna 2014 alkoi luomubroilerituotanto.

2015

Eläinten hyvinvointikorvaus ulottui siipikarjaan.

2017

Broi­le­rin tuo­tan­to ja ku­lu­tus ylit­ti­vät 120 mil­joo­naa kiloa.

2018

Suomen Siipikarjaliitto täyttää 100 vuotta 20.11.2018

2020

Broilerin kulutus ylitti 140 milj. kg

2021

Suomen Broileryhdistyksen perustamisesta tuli 50 vuotta 17.3.

 

Tutustu historiaan laajemmin

Suomen broilerituotannon historia 1959-2009 on julkaistu vuonna 2009. Teos esittelee kattavasti suomalaista broilerituotannon historiaa ja nykypäivää. Kirjaa on edelleen tilattavissa Broileryhdistyksestä. Ota yhteyttä broileryhdistys@siipi.net tai 044 730 7700.