08. kesäkuuta 2021

Broilerin ympäristövaikutukset tutkittu

Suomalaisten eläintuotteiden ympäristösuorituskyky – tervetuloa webinaariin 18.6.2021

Tarkastelussa sian- ja broilerinliha sekä kananmunat

Aika: 18.6.2021 klo 9-12

Ilmoittautuminen 16.6. mennessä

Lisätietoja: Sanna Hietala, Luonnonvarakeskus sanna.hietala@luke.fi, hankkeen verkkosivu: https://www.luke.fi/projektit/sbym/

Tilaisuus järjestetään Teams-yhteydellä. Teams-linkki lähetetään kaikille ilmoittautuneille 17.6. aikana.

Ilmoittautumislinkki webinaariin löytyy täältä: https://www.lyyti.fi/reg/Suomalaisten_elaintuotteiden_ymparistosuorituskyky_webinaari_0007/fi

Sian- ja broilerinlihan ympäristökilpailukyky (SBYM) -hankkeen tavoitteena oli tuottaa luotettavat, kansainvälisesti vertailukelpoiset ympäristövaikutusarviot kotimaisesta yksimahaisten lihantuotannosta ja parantaa siten sika- ja siipikarjasektorin valmiuksia kehittää tuotannon ympäristösuorituskykyä sekä edistää kotimaisen sian- ja broilerinlihan kilpailukykyä.  SBYM-hankkeessa selvitettiin suomalaisen sian- ja broilerinlihan ympäristövaikutuksia, ja siinä keskityttiin ilmastovaikutuksiin eli hiilijalanjälkeen ja vedenkulutuksesta johtuviin vaikutuksiin eli vesijalanjälkeen. Webinaarissa esitellään hankkeen keskeisimmät tulokset. Lisäksi esitellään kananmunan ympäristövaikutukset, joita on tutkittu Siipikarjaliiton koordinoimassa hankkeessa.

Tilaisuuden puheenjohtajana toimii Mari Lukkariniemi, MTK

Ohjelma:

9.00   Tervetuloa ja rahoittajien puheenvuorot (Atria, HKScan, MTK)

9.30   Rehutuotannon ilmasto- ja vesiniukkuusvaikutukset – tutkija Sanna Hietala, Luonnonvarakeskus

9.50   Broilerituotannon ilmasto- ja vesiniukkuusvaikutukset – tutkija Kirsi Usva, Luonnonvarakeskus

10.20 Sianlihatuotannon ilmasto- ja vesiniukkuusvaikutukset – tutkija Sanna Hietala, Luonnonvarakeskus

Tauko

11.00 Kananmunan ympäristöjalanjäljet, rahoittajien puheenvuorot

11.10 Kananmunan ympäristöjalanjälki: tutkitut ympäristövaikutusluokat olivat ilmastonmuutosvaikutus, rehevöittävä vaikutus ja vesiniukkuusvaikutus.

  – tutkija Frans Silvenius, Luonnonvarakeskus

11.40 -12.00 Keskustelua