18. huhtikuuta 2024

Ruokavirasto tiedottaa - Näytteenottotarvikkeiden uusi tilauslomake avattu

Ruokavirasto tiedottaa:

 

Näytteenottotarvikkeiden tilauslomake

Uusi tilauslomakelinkki on nyt julkaistu Ruokaviraston nettisivuille: 

https://www.ruokavirasto.fi/tietoa-meista/asiointi/oppaat-ja-lomakkeet/laboratoriotutkimukset/naytteenottotarvikkeiden_tilauslomake/

Huomiona, tilaussivun otsikko ja lomakkeen tekstit ovat eläinlääkärinäkökulmasta kirjoitettu, mutta kahta ensimmäistä siipikarjaa koskevaa pakettia, terveydenseuranta ja tuonti/vienti, voivat myös muut kuin eläinlääkärit tilata.

Näytelähetyksistä olisi kuitenkin aina sovittava hoitavan eläinlääkärin kanssa ja eläinlääkäri on aina oltava tuloksen tiedoksi saajana. Mikäli verinäytteitä ei ole ennen ottanut, pitää siihen ensin hankkia eläinlääkäriltä perehdytys.

Annamme Ruokavirastolla tarvittaessa lisätietoa ja otamme mielellämme vastaan palautetta sekä kokemuksia näistä paketeista ja niiden palauttamisesta. Seuratkaa tarkoin nettisivuillamme annettuja ohjeita näytteiden pakkaamisesta ja lähettämisestä.

Mukana oleva pikavastauslähetyslaatikko palautetaan ilman erillistä lähetysmaksua Postin kautta Helsinkiin. 

Tilattaessa enemmän kuin 20 veriputkea lähetämme materiaalit palautettavassa kylmälaukussa, sekä palautuslapun, jonka voi teipata laatikon päälle. Palautuspaketti, jossa on Ruokaviraston sopimuskoodi saa olla enintään 2kg.

 

Ennakkotietoa:

 

Posti ottaa nyt myös kokonaisia kuolleita eläimiä kuljetettavaksi Ruokaviraston laboratorioihin.

Paketin kokonaispaino saa olla enintään 25 kg. Palvelu astuu heti voimaan, mutta posti ei ole vielä ehtinyt tiedottaa asiasta sisäisesti ja jos postissa tulee sanomisia niin on pyydetty olemaan yhteydessä Postin turvallisuuspäällikköön Pauliina Auveriin. 

Tiedotamme ja lisäämme tarkempaa ohjeistusta nettisivuillemme heti kun sitä saamme.

Pakkausohjeet ovat tiukat ja äärimmäisen tärkeätä noudattaa, mutta ovat  samat kuten olemme tähänkin asti ohjeistaneet eli niitä pitää tarkistaa nettisivuiltamme. Ei siis saa vuotaa mitään eritteitä ja on oltava pakkausmerkinnällä ”Eläinnäyte- vapautettu” ja keltamustaraitateippiä pitää olla paketin päällä.

https://www.ruokavirasto.fi/laboratoriopalvelut/elaintautitutkimukset/pakkausohjeet/#kokonaisen-elaimen-pakkaaminen

Toimitusajassa voi olla paikkakuntakohtaista vaihtelua ja sen voi varmistaa postin nettisivuilla olevasta sovelluksesta.

https://www.posti.fi/fi/toimitusaikakysely

HUOM! Erityistilanteita, joissa näytteet on otettu sen takia, että eläimessä tai eläimissä epäillään lakisääteisesti vastustettavaa eläintautia, läänineläinlääkäri ohjeistaa tapauskohtaisesti näytteiden pakkaamisen. Näitä näytteitä ei voida toimittaa yllä mainitulla tavalla.

lähde: Ruokavirasto